ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Prosba Disciplinární komise ČKA

Prosba Disciplinární komise ČKA ve věci užívání sociálních sítí.

Milí sportovní přátelé/kuželkáři,

v posledních přibližně dvou letech s určitým znepokojením sleduji rozvoj ne zcela korektních, někdy až neslušných komentářů na sociálních sítích v tématech, týkajících se kuželek.  Jde přitom o to horší situaci, že takové komentáře nesměřují z laické veřejnosti na nás, ale přímo od nás kuželkářů, ať již na vedení ČKA nebo na jiné členy.

A já se logicky ptám, má to náš sport zapotřebí? Nemáme dost jiných problémů týkajících se financí nebo členské základny.

Jistě, sociální sítě jsou relativně moderní záležitost, v rámci jejichž užití je člověk schopen rychle přinášet nová témata nebo na ně okamžitě reagovat. Ale je třeba jedním dechem upozornit i na to, že ani v právním řádu České republiky není možné vložit beztrestně na sítě úplně cokoliv, a že člověk prostě nese i za tato svá vyjádření určitou zodpovědnost neb stále jde o veřejný prostor. Na žádné sítě tedy nepříslušní osobní útoky, invektiva, urážky atp. Tím méně pak přísluší do kuželek, kde si na vzájemné slušnosti zakládáme. Respektujte proto prosím i na síti své protihráče či spoluhráče, stejně jako tak činíte na kuželně při hře.

Ono totiž, pokud to vezmu do důsledku, za závadné chování na síti, lze nejen jinými orgány ČR, ale přímo i Disciplinární komisí ČKA postihnout konkrétního jedince v rámci kárného provinění ve smyslu: „porušení povinností člena oddílu, které je projevem nekázně a z hlediska společensko-morálního vyžaduje disciplinární řízení“ podle čl. 48 SDŘ (Správní a disciplinární řád).

Věřím nicméně, že nic takového nebude zapotřebí a naše témata i na sítích udržíme v rámci rozumné kultivované diskuze a snaze o řešení problémů, protože, upřímně, nikdo nechce, aby se v rámci kuželek jakékoliv oficiální kroky nebo tresty vůbec museli řešit. Na to jsme příliš malá rodina prakticky amatérského sportu.

Diskutujte tedy dále, otevírejte témata, přinášejte konstruktivní kritiku, nicméně ideálně vždy v rámci bazální lidské slušnosti, protože i na druhé straně sítě jsou kuželkáři, kteří našemu malému sportu rovněž věnují svůj osobní čas a energii.

Děkuji.

Mgr. Petr Lang, LL.M.

předseda disciplinární komise

Datum: 2. 7. 2024 | Sekce: VV ČKA | Autor: ČKA